Tech Book

Technikai újdonságok, hírek a nagy világból

Mi is az a mobilfizetés?

22057360ec57f68507ff.jpgA mobilfizetés már annyira új keletű dolog, az okostelefonunk segítségével szinte bárhol bármit megtudunk vásárolni, ma már a telefonunkat a bankkártyánk helyett is használhatjuk a benzinkutakon, az éttermekben.

A mobilfizetéssel kapcsolatban sok emberben vannak még kérdések, ezekre próbálunk meg választ adni a cikkben.

Mi is az a mobilfizetés?

A mobilfizetés vagy mobillal fizetés nem az ördögtől van, igazából minden olyan tranzakció amit a mobiltelefonunk segítségével végzünk, legyen szó egy online vásárlásról, vagy csekk befizetésről. Ma már a bankkártyával való fizetés szinte minden napos dolog, ezt próbálja meg felváltani a mobilfizetés, hogy még a bankkártyánkat se kelljen magunkkal vinnünk sehova.

Miért jó  a mobillal fizetni?

Ha útra kelünk, akkor a lakáskulcs és a mobiltelefon mellett a pénztárcánkat szoktuk még magunkkal vinni, mert abban van a pénz és a bankkártya is. Amikor az ember elmegy sétálni, akkor nem mind esetben viszi magával a pénztárcáját amiben vannak az igazolványai és iratai, de amit biztos, hogy magával visz az ember az a mobiltelefonja, mert biztos hogy a séta közbe akar pár képet csinálni az ember.

Ha nem viszed magaddal a pénztárcádat és még készpénz sincs nálad, akkor hiába jutott eszedbe, hogy kellene venni tejet, meg kenyeret, de ma már a mobilfizetésnek köszönhetően a telefonunkkal is tudunk fizetni.

A mobilfizetés igazából egy kényelmi funkció ami a minden napokban tud hasznos lenni, a csekkeket belehet fizetni mobilról, autópálya matricát lehet venni a telefonunk segítségével.

Mi kell ahhoz, hogy mobillal tudjak fizetni?

Ahhoz, hogy tudjunk a mobilunkkal fizetni bizonyos szolgáltatásokért szükségünk lesz a szolgáltatáshoz készített applikáció ilyen pl.: az iCsekk, aminek a segítségével a sárga csekkeket tudjuk befizetni. Vannak olyan applikációk amik nem csak egy szolgáltatás igénybe vételére lettek fejlesztve, ilyen például a Simple. Az applikációkban be kell állatíni a bankkártya adatokat, utána már szinte gyerekjáték a mobilfizetés.

Az applikációkon belüli vásárlások mellett pedig ott van az érintéssel történő vásárlás, ez olyan mint a PayPass-os vásárlás, ehhez rendelkeznie kell a készülékünknek úgy nevezett NFC chippel. A chip segítségével jön létre a kapcsolat két eszköz között, hogy a fizetési tranzakció megtudjon valósulni.

A következőképpen tudod ellenőrizni, hogy van-e a mobilodban NFC chip, hogy bemész a telefon beállításaiba, itt beírod a keresőbe az NFC-t és ha talál a kereső NFC-t akkor biztosan tudsz fizetni érintéssel.

Mennyire biztonságos?

Jogosan teszi fel a kérdést az ember. Talán a legkevésbé biztonságos fizetési módszer a készpénz, mert ha kirabolják az embert akkor ami nála van pénz azt viszik. Ha a bankkártyát lopják el, azt megkötések nélkül 5000 forintig tudják használni, mert a Paypass efölött az összeg fölött PIN kódot kér, így csak kisebb anyagi kár lrhet bennünket, amíg lenem tiltatjuk a kártyánkat. A mobiltelefonunk nem a fizikai kártyánk adatait használja, ha nem egy virtuális kártya adatait használja, tehát nem lehet hozzáférni a bankkártya adatainkhoz, ezzel a védve vagyunk a hackerektől is.

 

Hol tudom használni a mobilomat fizetésre?

Erre a kérdésre viszonylag egyszerű a válasz, minden olyan POS terminállal rendelkező egységnél, amelynél van PayPass lehetőség, máshogy mondva, ahol megkérdezik, hogy “Érintős a kártya?”

A bejegyzés trackback címe:

https://tech-book.blog.hu/api/trackback/id/tr2014827110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.05.16. 07:59:35

"A mobiltelefonunk nem a fizikai kártyánk adatait használja, ha nem egy virtuális kártya adatait használja, tehát nem lehet hozzáférni a bankkártya adatainkhoz, ezzel a védve vagyunk a hackerektől is."
Ez elég sovány, amilyen "biztonságos" az átlag (pláne egy outdated, amit a legtöbben használnak, mert azt se tudják, mi az az update) Android, az utolsó dolog az, hogy fizetésre használjam.

Tech Book

A legfrissebb technikai újdonságok, hírek egy helyen. Mobiltelefon, Számítástechnika és minden érdekesség.

Facebook oldaldoboz

Bejegyzések

  • Mi is az a mobilfizetés?
    Mi is az a mobilfizetés? 2019. május 15. 06:10A mobilfizetés már annyira új keletű dolog, az okostelefonunk segítségével szinte bárhol bármit megtudunk vásárolni, ma már a telefonunkat a bankkártyánk helyett is használhatjuk a benzinkutakon, az...
  • A Puma újra "okoscipővel" próbálkozik
    A Puma újra "okoscipővel" próbálkozik 2018. december 15. 12:371986-ban már létezett a fitness trackerek elődje, a Puma már ekkor kísérletezett az "okoscipővel" amelyet limitált számban le is gyártott.
  • Újabb szörnyeteg készült az Intel laborjában: itt a 48 magos proci
    Újabb szörnyeteg készült az Intel laborjában: itt a 48 magos proci 2018. november 07. 11:12Az Intel folyamatosan a fejlesztéseken dolgozik, most a szerverekhez készített új processzor családot mutatták be, amely összesen 48 maggal képes együtt dolgozni a feladatokon. Az Intel bemutatta a...

Friss topikok

Címkék

3dnyomtatás (1) adatlopás (1) akció (1) android (4) Apple (7) arcfelismerés (2) autó (2) baki (1) bank (2) biztonság (1) biztosnágirés (1) BMW (1) böngészés (1) böngésző (2) Chrome (2) cipő (1) ColdPursuit (1) ContentID (1) csalás (2) DDR4 (1) design (1) digitális (1) edge (1) edzés (1) egészség (1) elektromosauto (1) elon musk (1) előzetes (2) építőipar (1) Érdekességek (5) erotika (1) explorer11 (1) facebook (3) FBI (1) fejlesztés (9) film (6) fizetőeszköz (1) frissítés (4) funkció (1) funny (1) galaxy (1) galaxy book 2 (1) game (1) gazdaság (1) Goldman Sachss (1) google (6) google maps (1) google térkép (2) gps (1) hack (1) hardware (1) ház (1) hbo (1) hírek (10) hitelkértya (1) Huawei (1) Huawei Watch (1) Huawei Watch 2 (1) Huawei Watch 2 2018 (1) HyperX (1) HyperX Predator (1) HyperX Predator DDR4 RGB (1) innováció (2) Intel (1) internet (2) Internet Explorer (1) iPhone (6) iphone x (1) iPhone XS (2) iskola (1) japán (1) játék (1) játékkonzol (1) jelszó (1) Jurassic World 2 (1) kamera (3) Kaspersky (1) kékfény (1) kiberbiztonság (1) kína (1) kiterjesztett valóság (1) könnyű (2) kontroller (1) konzol (1) közösségimédia (1) közösségioldal (1) kütyü (1) legkisebb (1) letöltés (2) liamneeson (1) megállapodás (1) megjelent (1) megosztás (1) memória (1) mesterséges intelligencia (2) Microsoft (4) Microsoft Office (1) mini (1) mobilfizetés (1) mobiltelefon (9) mozi (3) navigáció (4) nfc (1) Nokia (1) Nokia X (1) notebook (1) nyomkövetés (1) nyomozás (1) okoseszköz (4) okosóra (1) okostelefon (12) oktatás (1) oneplus 6 (1) paypass (1) pénz (1) photoshop (1) processzor (1) puma (1) RAM (1) rendszámtábla (1) Samsung (3) samsung (3) spider-man (1) SSD (1) szabály (1) Számítástechnika (16) szem (1) szemvédelem (1) szex (1) támadás (2) tech (4) technológia (2) televízió (2) térhely (1) térkép (2) tesla (1) Tom Cruise (1) trailer (1) trend (1) triller (1) újdonság (1) változás (1) védelem (1) vicc (1) vicces (1) videó (7) videómegosztás (1) videótelefonálás (1) weboldal (1) Windows (2) win 10 (1) wizzair (1) xbox (1) youtube (3) zene (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása