Tech Book

Technikai újdonságok, hírek a nagy világból

Digitális rendszámtábla lehet az autólopás egyik megfékezője

A digitális rendszámtábla jelenleg kísérleti fázisban, az amerikai Sacramento városában tesztelik az eszközt. Szakértők szerint hamarosan egyre több helyen fogja felváltani a hagyományos rendszámtáblákat.

 

Már egy ideje dolgoznak a digitális rendszámtábla bevezetésén Kalifornia államban, az első hely ahol tesztelik Sacramento. A tábla felületén a rendszám mellett, akár üzeneteket is megtudunk jeleníteni. A különféle jogosultságok jelző matricál is ezen a területen kapnak helyet. Az táblát úgy tervezték, hogy képes legyen az autó útvonalának a regisztrálására is.

A digitális rendszámtábla működésében hasonlít a Kindle e-book olvasóhoz, pontosabban a megjelenítő "tinta" hasonló a Kindle-ben használtéhoz. A táblál messziről nézve olyanok mint a hagyományos társaik, de mivel digitális ezért sokkal több lehetőség van benne. A parkoló autó rendszáma helyén üzenetet lehet hagyni, vagy akár hirdetést elhelyezni, ilyenkor a rendszám kisebb területet foglal el, ez csak akkor működik, ha az autó parkol. Azért bizonyos kérdések felmerülnek, a kiírható szöveggel kapcsolatban. Bármit ki lehet írni? Vagy lesznek szabályozások a kiírt szöveggel kapcsolatban?

 

Az autólopás szempontjából is érdekes lehet az újítás, ha ellopják a járművet, akkor a tulajdonosnak lehetősége lesz arra, hogy távolról kicserélje a rendszámot LOPOTT feliratra, ez addig lesz a táblán, amíg a tulajdonoshoz vissza nem kerül a jármű.

Ehhez a funkcióhoz azért vannak előfeltételek, például folyamatos nyomkövetést kell alkalmazni a digitális rendszámtáblának, illetve folyamatosan online kapcsolatban kell lennie. Ebbe viszont nem biztos, hogy miden autótulajdonos belefog egyezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tech-book.blog.hu/api/trackback/id/tr8214036326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2018.06.10. 22:29:18

"távolról kicserélje a rendszámot LOPOTT feliratra"

Óriási lehetőség, az autó táveléréséhez mindenképp szükség van arra, hogy 1-1 tabletet szereljünk az autó két legsérülékenyebb pontjára... Ha már távelérés, mennyivel menőbb már ez a LOPOTT felirat, mint mondjuk távolról leállítani a motorját, vagy lekérdezni a GPS pozícióját és odamenni érte.

Zöldelve 2018.06.10. 22:44:53

Nem rossz az e-ink rendszámtábla ötlete. Én egy digitális forgalmival kapcsolnám össze: az autó csak akkor indul, ha bent van a forgalmi és a rendszám is csak akkor áll alaphelyzetbe. Ha valaki nem ilyen rendszámmal furikázik, az lopta. Távelérés sem kell.

gabiiii 2018.06.11. 00:06:54

Egy fehér papírlapnak látszó rendszámra mennyire nehéz felragasztani egy öntapadós fehér papírlapot? (A kérdés költői.)

degreen 2018.06.11. 06:43:31

Asszem a hackerek hamarabb írják át akármire is.....
és ahogy fda írta: "autó két legsérülékenyebb pontjára"

lenörd hofstadter 2018.06.11. 07:51:33

Ja. A tolvaj biztosan nem fogja bármire átírni amikor viszi a verdát. Vagy felcsatolja a sajátját amin eleve az van amit a plénumnak látnia kell...

vanRob 2018.06.11. 08:28:35

Asszem mindenki megfogta a lényeget... Aki viszi az autót, az bármire átírja a két tablet tartalmát. Akár fél percenként másik LEGÁLIS és nem lopott autó rendszámára.
Az ötlet amúgy nem rossz, csak még nem elég jó.

igazi hős 2018.06.11. 08:29:07

"Ebben viszont nem biztos, hogy miden autó tulajdonos belefog egyezni." USA-ban nem tudom, mi a helyzet, de itt az EU-ban már kötelező az eCall, amihez kell egy, az autóhoz regsiztrált SIM kártya. Innen már nem egy nagy lépés, hogy ne csak egyirányú legyen a kapcsolat.

@fda: Nem állítunk le távolról motort, mert balesetbeszélyes. Mert a hülyéje a figyelmeztetés hatására kiveszi üresbe, aztán ha leállt a motor és elfogy a fék, akkor vagy egyedül hal meg egy kanyarban, vagy épp veled jön szembe.

igazi hős 2018.06.11. 08:32:10

@vanRob: "Aki viszi az autót, az bármire átírja a két tablet tartalmát." Hogyan, filctollal? Túl sok hekkeres filmet néztél, a valóság nem olyan, mint amit a Kardhalban láttál.

Csepeli Peti 2018.06.11. 08:58:57

Szerintem azt lopnák le róla először.

vanRob 2018.06.11. 09:05:24

@igazi hős: Igazad van, a valóság tényleg nem az...
A valóságban az autóiparban a marketing jóval a termékbiztonság előtt van. Tudom mit beszélek, 20 éve dolgozom benne.
Szóval nyugodt lehetsz, akinek van eszköze, hogy ellopjon egy 20 millás kocsit, annak van eszköze arra is, hogy két tablet tartalmát átírja.

Apa(fej) 2018.06.11. 09:17:47

@igazi hős: csak a 2018 április után típusengedélyt kapó autókra érvényes, vagyis sok évig lehet új autót venni ecall nélkül.

távolról nem kikapcsoljuk a motort, hanem a fordulatot vesszük vissza szép lassan 0-ra.

Shish Yakoo 2018.06.11. 09:38:38

Nagyon fognak örülni az autósok a koccanások miatt tömegesen megsemmisült e-rendszámok cseréjével járól hercehurcának és költségeknek.

fda 2018.06.11. 10:11:01

@igazi hős: "Nem állítunk le távolról motort, mert balesetveszélyes"
Pedig elég sok (kb. az összes) indításgátló, riasztó, rablásgátló ezt csinálja. Vagy eleve nem engedi indítani a motort, vagy ha elindult, leállítja (pl. a méregdrága és megbízható pajzs is ilyen), de a rablásgátlók is tudnak olyat, hogy leállítják a motort, ha járó motornál nyílik az ajtó.

Az hogy történik "távolról" és mit végez egy elektronika helyben, az tök mindegy.

De mindez a múlté, mert a cikkíró (és az agyatlan forrás) szerint az indításgátló ezentúl nem akadályozza az indítást, hanem lopási kísérlet érzékelésekor inkább indítja a motort, az eddig a parkolásnál mutatott reklámot pedig LOPOTT feliratra cseréli, és akkor a rendőröknek csak ezt a feliratot kell figyelnie.

Az biztos csak nekem jut eszembe, hogy ha már egy tablet van a kocsi elején, akkor pl. utcasarkonként azt írsz rá (vagy az elé akasztott másik tabletre) amit akarsz (amit ugye egy ósdi alumínium rendszámtáblával azért nem olyan gyors megcsinálni), így konkrétan nagyban megkönnyítené a rendszámmal való visszaélések lehetőségét.

Cserébe mekkora állat mellékjövedelem az autó szürke saras-poros hátulján eladni egy 20 centis reklámfelületet, ahogy állok vele a parkolóban a kocsik között.

A cikk eredetije gondolom április 1-én született, a kérdés, hogy melyik évben, mert már többször olvastam és mindig vannak, akik lelkesedni kezdenek a nyilvánvaló marhaságért.

BéLóg 2018.06.11. 10:17:36

A lehetőség adott. A kocsit ÉS a rendszámtáblát is össze kell kötni, pl. RFID vagy más módon, így pl. a lopott rendszámtáblát nem lehet máshová felszerelni, se a te kocsidra hamisat tenni.

A lényeg egyébként a "hirtelen felindulásból" elkövetett lopások megakadályozása, hiszen ha valakinek az autóját valamiért KINÉZTÉK, akkor az el lesz lopódva, AKÁRMI is van benne.

Count Adyn 2018.06.11. 10:30:24

Ennek max ugy lenne értelme ha jogsidba lenne chip és "belogolsz" vele a kocsiba és a te azonositod irja ki elöl hátul:)

rnz 2018.06.11. 10:52:10

Halvaszületett ötlet.

Berelhetoreklamfelulet 2018.06.11. 11:07:53

Úgy faszság, ahogy van.

Enélkül is megoldható, más kérdés, hogy nincs rá igény.

Jesus4871 2018.06.11. 11:33:24

Na, még egy eladható felesleges dolog. Annyit ér mint kandisznón az emlő. Lehet vele dicsekedni, hú mekkora sirályság, kiírhatok rá bármit, azanya,de f_**a.... egy normális autót meg nem sikerült összerakni lassan 30 éve. De hi-tech az van...

eßemfaßom meg áll 2018.06.11. 11:56:38

dikmán, ingyenebookolvasó

és nyilván senki nem látott még enyhén meghajlott rendszámtáblát és mi visélné jobban a gyűrődést mint egy ebook

nniicckk 2018.06.11. 12:55:27

Szerintem ez meg egyszerubben hamisithato mint a regi. Par gombnyomassal atprogramozza a feliratot, es gyorsabban meg van vele, mint egy rendszam cserevel.

Neo07 2018.06.11. 12:58:49

Én is köszönöm, hogy ilyen gyorsan és pozitívan reagáltatok rá. Bár az utolsó mondatban is maradt pár hiba, de nem sértődök meg, ha netalántán eltűnne az előző hsz-em, mert indulatból íródott (az Index-főoldalon szúrta a szememet a hiba, ezért akadtam ki ennyire.)

És hogy érdemi hozzászólásom is legyen: klassz dolognak tűnik, de mint mindennek ennek is vannak vagy lehetnek gyengéi. Milyen következmények lehetnének egy esetleges hekkelés esetén? Pl. bűncselekmény elkövetéséhez is felhasználhatják a rendszert az esetleges fel nem fedezett, rejtett sérülékenységek felhasználásával? Stb, stb.

Nem rossz rendszer, de sok előnyét nem látom. Mint ahogy fentebb az egy hozzászóló utalt rá, egy papírlappal is sikeresen meg lehet "hekkelni" a rendszámtáblát, és máris ott tartunk, mint a hagyományos rendszernél... Akkor már csak úgy lenne értelme, ha jeladó is tartozna hozzá, ami minden útellenőrző kapunál, ellenőrző pontnál, traffipaxnál küldené a bitsorozatokat, vagy valamilyen egyéb módon biztosítani az eltakarással elkövetett hamisítás könnyű felderíthetőségét.

Sics68 2018.06.11. 13:54:04

Ez az ötlet marhaság. Többen leírták miért: könnyen lecserélhető stb.

És már ma is van ennél sokkal jobb rendszer: van ország, ahol új járművet már csak GPS-sel lehet forgalomba helyezni. ... Ha ehhez még kiépül egy megfigyelőrendszer országosan (sőt ha és amennyire lehet globálisan) amelyik ellenőrzi, hogy az autó külseje stimmel-e a GPS jellel, az eléggé be fog tenni a tolvajoknak.

pizo 2018.06.11. 21:31:01

Magyarországon van kb. 4 millió rendszámos jármű. Tavaly ebből kb. 2500-at loptak el... hát nagyon hasznos lenne a digitális rendszámtábla, a nyilvánvaló hátrányai mellett.

Zoli

báró Csekonics 2018.06.11. 21:40:54

A tolvaj szépen átírja nem körözött másik számra, radar / lézerdetektorral kombinálva pont a megfelelő pillanatban lesz 'olvashatatlan' a rendszám, stb.
Jópofa ötlet, csak pont a rosszalkodásnak ad teret leginkább.

Tech Book

A legfrissebb technikai újdonságok, hírek egy helyen. Mobiltelefon, Számítástechnika és minden érdekesség.

Facebook oldaldoboz

Bejegyzések

  • Mi is az a mobilfizetés?
    Mi is az a mobilfizetés? 2019. május 15. 06:10A mobilfizetés már annyira új keletű dolog, az okostelefonunk segítségével szinte bárhol bármit megtudunk vásárolni, ma már a telefonunkat a bankkártyánk helyett is használhatjuk a benzinkutakon, az...
  • A Puma újra "okoscipővel" próbálkozik
    A Puma újra "okoscipővel" próbálkozik 2018. december 15. 12:371986-ban már létezett a fitness trackerek elődje, a Puma már ekkor kísérletezett az "okoscipővel" amelyet limitált számban le is gyártott.
  • Újabb szörnyeteg készült az Intel laborjában: itt a 48 magos proci
    Újabb szörnyeteg készült az Intel laborjában: itt a 48 magos proci 2018. november 07. 11:12Az Intel folyamatosan a fejlesztéseken dolgozik, most a szerverekhez készített új processzor családot mutatták be, amely összesen 48 maggal képes együtt dolgozni a feladatokon. Az Intel bemutatta a...

Friss topikok

Címkék

3dnyomtatás (1) adatlopás (1) akció (1) android (4) Apple (7) arcfelismerés (2) autó (2) baki (1) bank (2) biztonság (1) biztosnágirés (1) BMW (1) böngészés (1) böngésző (2) Chrome (2) cipő (1) ColdPursuit (1) ContentID (1) csalás (2) DDR4 (1) design (1) digitális (1) edge (1) edzés (1) egészség (1) elektromosauto (1) elon musk (1) előzetes (2) építőipar (1) Érdekességek (5) erotika (1) explorer11 (1) facebook (3) FBI (1) fejlesztés (9) film (6) fizetőeszköz (1) frissítés (4) funkció (1) funny (1) galaxy (1) galaxy book 2 (1) game (1) gazdaság (1) Goldman Sachss (1) google (6) google maps (1) google térkép (2) gps (1) hack (1) hardware (1) ház (1) hbo (1) hírek (10) hitelkértya (1) Huawei (1) Huawei Watch (1) Huawei Watch 2 (1) Huawei Watch 2 2018 (1) HyperX (1) HyperX Predator (1) HyperX Predator DDR4 RGB (1) innováció (2) Intel (1) internet (2) Internet Explorer (1) iPhone (6) iphone x (1) iPhone XS (2) iskola (1) japán (1) játék (1) játékkonzol (1) jelszó (1) Jurassic World 2 (1) kamera (3) Kaspersky (1) kékfény (1) kiberbiztonság (1) kína (1) kiterjesztett valóság (1) könnyű (2) kontroller (1) konzol (1) közösségimédia (1) közösségioldal (1) kütyü (1) legkisebb (1) letöltés (2) liamneeson (1) megállapodás (1) megjelent (1) megosztás (1) memória (1) mesterséges intelligencia (2) Microsoft (4) Microsoft Office (1) mini (1) mobilfizetés (1) mobiltelefon (9) mozi (3) navigáció (4) nfc (1) Nokia (1) Nokia X (1) notebook (1) nyomkövetés (1) nyomozás (1) okoseszköz (4) okosóra (1) okostelefon (12) oktatás (1) oneplus 6 (1) paypass (1) pénz (1) photoshop (1) processzor (1) puma (1) RAM (1) rendszámtábla (1) Samsung (3) samsung (3) spider-man (1) SSD (1) szabály (1) Számítástechnika (16) szem (1) szemvédelem (1) szex (1) támadás (2) tech (4) technológia (2) televízió (2) térhely (1) térkép (2) tesla (1) Tom Cruise (1) trailer (1) trend (1) triller (1) újdonság (1) változás (1) védelem (1) vicc (1) vicces (1) videó (7) videómegosztás (1) videótelefonálás (1) weboldal (1) Windows (2) win 10 (1) wizzair (1) xbox (1) youtube (3) zene (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása