Tech Book

Technikai újdonságok, hírek a nagy világból

3 új funkció a Windows tavaszi frissítésében
Frissítse a gépét, mert megéri

win10-spring-update.jpg

A Windows nagy tavaszi frissítése több újdonságot is tartalmaz.

A frissítés egyik újdonsága a megjelenítésben próbál a felhasználók kedvében járni. A nagy felbontású kijelzőknél, nem minden software jelenik meg szemet gyönyörködtetően, a Windows ezeket megpróbálja feljavítani, vagy szebben mondva felskálázni, sajnos ez eddig nem működött tökéletesen, általában elmosódott lett a megjelenítés.

Beépítettek egy új opciót, ez elvileg képes a fennálló problémát orvosolni. A skálását a következőképpen tudjuk bekapcsolni: Beállítások - Rendszer - Megjelenítés - Speciális skálázás menüpont, itt be kell pipálni, hogy a Windows megpróbálja javítani az elmosódást.

Gyorsabb frissítés

A fejlesztők azt ígérik, hogy mostantól sokkal gyorsabb lesz a frissítés, átszabták a frissítés menetét, hogy a gépet minél hamarabb munkára lehessen fogni, egy frissítés után. Az egy évvel ezelőtt frissítés során több mint 1 óráig nem lehetett használni a számítógépet. A Microsoft folyamatosan dolgozik a frissítések gyorsításán, ez már a 2017 őszi frissítésen is látszódott, ekkor már kevesebb mint 1 órába került a frissítés. A 2018-as update kb félóra alatt lezajlik. A fejlesztők szeretnék tartani a további frissítéseknél is ezt az időintervallumot.

A gyorsítás mellett arra is figyeltek a fejlesztők, hogy a frissítés letöltés se terhelje a számítógépünket. A tavaszi frissítés után betudjuk majd állítani, hogy mekkora sávszélességet foglaljon le a letöltés során a Windows.

Beállítások - Frissítés és biztonság - Speciális beállítások menüpontot itt pipáljuk ki a két mezőt amely a sávszélességet limitálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://tech-book.blog.hu/api/trackback/id/tr7713907284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2018.05.12. 19:12:50

A Win10-ben a legjobban ezt az erőszakos ha akarod ha nem frissítést utálom. Mindig feltelepítette az audio drivert, aztán mehetett a uninstall. (vagy 3 éve rossz a driver, mindig pattog átkapcsolásnál)

Annyira felhúztak ezzel, hogy írtam egy kis appot, így most már akkor telepítem és azokat az update-eket, amiket akarok.

desw 2018.05.12. 20:22:41

@borisz:
Csak egy console app. Teszi a dolgát, de így nem lehet piacra dobni.

desw 2018.05.12. 20:26:12

Mondjuk az érdekelne, hogy vki hajlandó lenne-e fizetni az appért, és mennyit . . .

l. 2018.05.12. 21:36:23

@desw: nekem a nyomtató driverrel csinálta ugyanezt
registryből le lehet tiltani a driver update-et

l. 2018.05.12. 21:38:56

@desw: sorry nem registryből hanem policyból

VT Man 2018.05.12. 21:39:07

Sajnos az utolsó jó Windows a Windows 7 volt.

A Windows 10 jó volt -- első telepítéskor. Aztán jöttek a frissítések, míg ma már nem tud rendesen hibernálni nálam. Sleep/hibernate = minden elveszik. HP laptopon.
Persze, biztos valami driver csinálja...

(Nem kalóz változat.)

Alick 2018.05.12. 21:46:03

Az azóta is kijavítatlan és újabb bug-ok miatt Windows Update service gyalu...

desw 2018.05.12. 22:08:37

@l.:

"nekem a nyomtató driverrel csinálta ugyanezt
registryből le lehet tiltani a driver update-et "

Próbáltam annakidején mindent, de nem sikerült.

Mindegy, felhúztak ezzl, így megoldottam magamnak a Win7-féle update-et.

desw 2018.05.12. 22:13:16

@VT Man:

" Sajnos az utolsó jó Windows a Windows 7 volt."

Egyetértek! Ha nem IT-ben dolgoznék, még mindig Win7 lenne. Sajnos kénytelenk vagyok Win10-et használni.

Agyrém, hogy alap dolgok miatt fagy, pl kijelző lecsukás és hiber nálam is.

Meg aztán minden nagyobb update-nél máshová raknak egyes beállításokat, ami Win7-en 2 klikk volt, az Win10-en 20 klikk . . .

Control Panel meg ez az új Settings párhuzamosan . . .

A Win10 még mindig béta . . .

Kerek_moderatort_masikat 2018.05.12. 22:33:28

Nagy kár hogy egyes hardverelemek előző drivereit viszont elutasítja, mint olyan eszközillesztőt ami "kárt tehet a számítógépben"

Na ne basssz... a saját hardvere és annak illeszthetőprogramja ani az előző verziónak tökéletes volt??

Többek között a fél éves 600e Ft-os HP zBook-om ujjlenyomat olvasóját sem. Meg egy halom olyan hardvert ami az első Win7 megjelenésekor jött divatba.. (eMashine laptopban pl)

Szóval bő nyállal lecummanthat a Microsoft... akkor adjon ki frissítést ha az KÉSZ! Ne havonta azért mert az milyen cool dolog...

desw 2018.05.12. 22:55:36

@Kerek_moderatort_masikat:

A Microsoft csak nagyon alap drivereket ad, a többi a gyártó sara.

Nézd meg a dism.exe-t. Ennek van vmi forceunsigned kapcsolja, és így lehet telepíteni unsigned drivert is

Zed is not dead yet 2018.05.13. 00:02:25

Szóval a cikk címe valami ilyesmi lehetett volna: Frissítse a gépét, talán megéri (a végét).

A mikorfost már urvára nem tudja, mit is csinál. Nem tudom a gatya nagyezsda mennyire okozza ezt, vagy mennyire a többi totálisan eltévedt nagyokos, de tényleg, látható hogy teljesen bevakultak, fingjuk nincs merre kéne menni. Csinálnak egy kis zsebpénzt ebből a felhőtárhely-faszságból és máris hupákolnak, hogy hűűűazannya, de tuuuud.

Legutóbbi frissítés vicces "önlábonlövése" pl. hogy a felhasználó védelmében simán kikapcsolták a mikrofont. Aztán ha kéne bármihez, pl. a nem túl régen szőröstül-bőröstül lenyelt skype-hoz, _akkor_se_működik. Persze, akinek van némi lövése a winfosokhoz, meg egy kis türelme, engedélyezheti a mikrofont, aztán elkezdheti egyenként beállítgatni az alkalmazásaihoz hogy engedélyezi-e, de a mezei felhasználók 100%-a erre annyit fog mondani: elromlott a mikrofon. Ennyi. Nagyszerű, csak így tovább, még kérünk sok ilyet, ez kell, ettől lesz nagyszerű a világ.

fidesz maszop dk egykutya 2018.05.13. 00:54:49

A kedvenc újításom pedig a napi update csekkolása, ami sleepből is felébreszti a gépet, és kikapcsolhatatlan a task schedulerben, mert az admin jog se elég hozzá...

whatisevenworse 2018.05.13. 01:21:40

Hát nekem eddig semmi baja a win10-nek, 2 gépen (1 asztali és 1 laptop), megy hibátlanul. Akkor én vagyok a szerencsés 1 akinek megy. Mindig friss és ropogós updattel, sőt még az extra funkciókat is használom, ha engedi, most épp a telefont lőttem össze (microsoft launcer) a géppel és kezd jófele kapizsgálni a cég. Az utolsó hozzászólónak üzenem, hogy az aktív időszakot te állíthatod be, persze ha egész nap megy a wot akkor win10 úgy ütemezi, hogy este legyen update, amikor éppen alszol és nem tankozol, de ez módosítható.

whatisevenworse 2018.05.13. 01:33:20

Amúgy az update azért lett kötelező (és nem opcionális mint anno), mert sok idióta, aki "minek az" felikáltással hagyta a francba az egészet, a PC-s biztonság legaljára lökte a wint. Ezt most szépen ledolgozta, így... Az önjelölt programozók, meg biztonsági szakértők most csak annyit tudnak csinálni max, hogy kikapcsolják a gépet. Én már csak azt nem értem, hogy ha valakinek hardware hibás a gépe, és nem megy normálisan és még bele is piszkál policy-ban vagy regisztry be és csodálkozik, hogy egyre szarabb.

adamki 2018.05.13. 05:45:36

Nekem konkrétan napi egyszer újraindul a gépem. Mindegy, hogy böngészek vagy játszom, egyszer csak klikk lekapcsol és újraindul. Isten tudja miért.

gigabursch 2018.05.13. 06:15:18

Személy szerint visszasírom a telefonokon a w8/w10 környezetet.
Köszőnöm iost nem kérek, az andoidtól herótom van.
Amúgy a w felhőkezelése messze jobb mint a k uglié.

Nekem két Dell laotopn megy w10. Nem érzékelem a hp-s provlémát. Mondjuk én a hp-t bő 10 éve kihajítottam az életemből. De ez egyéni döntés.

desw 2018.05.13. 06:38:39

@whatisevenworse:

"Amúgy az update azért lett kötelező (és nem opcionális mint anno), mert sok idióta, aki "minek az" felikáltással hagyta a francba az egészet, a PC-s biztonság legaljára lökte a wint."

Gyanítom, hogy a problémák legkisebb részét okozzák magában a Win-ben található lyukak.

A sötét usert meg nem akadályozhatják meg, hogy feltepítse a "csoda" programját, ami utána adatot lop vagy bot lesz vagy ilyesmi. Ugyan az MS erőlködik a korlátozott appokkal (UWP-Store app), de csak beszarás lett a vége.

"Az önjelölt programozók, meg biztonsági szakértők most csak annyit tudnak csinálni max, hogy kikapcsolják a gépet."

Tévedsz. Az update komponens ugyanúgy/ugyanaz ott van a Win10-ben
is, csak nem vezettek ki minden beállítási lehetőséget, így lett ez a korcs automatic update alapból és erőszakkal.

Én pl sokszor vagyok mobil neten külföldön ill. itthon is. Tök jó volt, amikor épp megvettem 4-5 ezer Ft-ért a 3 gigás csomagot, aztán fél óra múlva jött az SMS, hogy forgalma 80%-nál jár. (mivel a telón volt megosztva a net wifi hotspotként, így korlátlanként érzékelte a gyökér Win10)

"Én már csak azt nem értem, hogy ha valakinek hardware hibás a gépe, és nem megy normálisan és még bele is piszkál policy-ban vagy regisztry be és csodálkozik, hogy egyre szarabb. "

Nincs hardver hibám, csak rossz a Realtek driver, és az update állandóan kérés nélkül feltelepítette. Ezt untam meg, így vissza a régimódi Win7-féle updatehez, és most én választom ki, hogy mit és mikor. Csak ezzel a fejlesztéssel elment egy csomó időm, pedig ott van alapból, csak ki kellene vezetni a beállításokat a usernek.

desw 2018.05.13. 06:56:32

@gigabursch:

"Személy szerint visszasírom a telefonokon a w8/w10 környezetet."

Jó ötlet volt, csak későn jött ill. a fejlesztőkkel nem kellett volna korábban kibaszni => bukás.

rnz 2018.05.13. 07:05:54

Üzleti verziót kell használni, oda kicsit később érkeznek a frissítések, jóval kevesebb galibát okozva. :)
Egyébként viszonylag későn (jó egy évvel a megjelenés után) váltottam 7-ről 10-re, de ma már semmiképp sem lépnék vissza. Sokkal stabilabb a hülyeségeivel együtt is, mint a 7 volt. A WSL szintén marha jó cucc, sok dolgot meg lehet vele oldani.

midnightcoder2 2018.05.13. 07:34:01

A windows minden eddigi verziója egy halom fos volt, más és más okok miatt. Alapvető tervezési hibákat orvosolnak újabb alapvető tervezési hibákkal. A microsoft akkor tenné a legjobban, ha portolná az office-t és a visual studio-t linuxra és mac-re, csinálna egy windows emulátort a régi win32-es progik futtatására, majd szépen felszámolná az egész windowsos termékvonalat.

rnz 2018.05.13. 07:54:11

@midnightcoder2: Office van macre. Visual Studiót teljesen felesleges lenne.

Metálvörös 2018.05.13. 08:01:40

@gigabursch: Lehet a HP-t szidni, nyilván ők sem tökéletesek, de személy szerint túlzásnak érezném csak azért lecserélni a 12 éves nyomtatómat, mert már Win7 alatt sem volt normális driver hozzá. Érdekes módon Win95 alatt gond nélkül működött, tehát nem a nyomtatóban van a hiba :)

desw 2018.05.13. 08:07:05

@Metálvörös:

A gyártónak az az érdeke, hogy vegyél új nyomtatót, akármit. Új driver fejlesztése csomó idő és pénz, és semmi nyeresége nem lenne belőle.

Drágább, üzleti modelleknél tovább lesz driver, akár visszafelé is pl WinXp driver, csak ezek az eszközök meg baromi drágák az átlag usernek.

trtr 2018.05.13. 08:29:04

@desw: Egy ezrest kapsz érte tőlem.

trtr 2018.05.13. 08:33:36

@desw: A driver fejlesztése azért nem sok idő, a meglévőt kell átírni minimálisan.
Abban igazad van hogy nincs üzleti érdeke benne, szóval még örül is neki.

midnightcoder2 2018.05.13. 08:33:46

@desw: Az a monodevelop egy forkja. De ha azt portolnák linuxra, már azzal sokkal beljebb lennénk.

midnightcoder2 2018.05.13. 08:36:07

@Metálvörös: HP-vel anno driver problémám nem volt. Az már inkább probléma volt, legalábbis a tintasugarasokkal, hogy egy új patron kb. a nyomtató árának a harmada volt, az utántöltés ellen pedig védekezett a kis rohadék :-)

fidesz maszop dk egykutya 2018.05.13. 08:59:58

@whatisevenworse: Semmikor se legyen, ne kapcsolgassa a gépem egy hulladék kíndóz.

desw 2018.05.13. 09:26:58

@trtr:

"Egy ezrest kapsz érte tőlem. "

Ez korrekt ajánlat!

"A driver fejlesztése azért nem sok idő, a meglévőt kell átírni minimálisan."

Ez is hónapokat jelente, nulla haszonnal.

desw 2018.05.13. 09:30:21

@midnightcoder2:
" De ha azt portolnák linuxra, már azzal sokkal beljebb lennénk. "

Ezért van ott a Linux, ahol van. Először a fejlesztők életét kellene könnyebbé tenni egy normális IDE-vel, aztán jönnének a userek is.

midnightcoder2 2018.05.13. 09:46:02

@desw: Igazából a világ a multiplatform felé halad.

desw 2018.05.13. 10:12:15

@midnightcoder2:

Ami igazán jó kb soha nem lesz, hacsak a nagyok egyszer kiegyeznek egymással => soha

Sir Mortzosch 2018.05.13. 10:14:54

Céges környezetben kénytelen vagyok ms termékeken lovagolni. Az utolsó frissítésekről annyit, hogy a gépparkból 3 gép ( kb 1 éves konfigok) dobott egy hátast. Sosem voltam win párti, ez csak tovább erősíti ellenérzéseim. Ezeken mindenképp downgradelés lesz. Egy jó linux disztró akármilyen ringyózt lealáz.

desw 2018.05.13. 10:19:36

@midnightcoder2:

Az MS házon belül sem tudta normálisan megoldani, hogy különbőző Windows-os eszközöket (desktop, tablet, phone) együtt/egyformán kezeljen, akkor miért várjuk a Unix/Win/iOS összeborulást?

Vagy még egyszerűbb példa: 5-6 ismertebb böngésző. Kinek jó ez? Csak max azoknak a fejlesztőknek (pár ezer ember), akik ezeknél a cégeknél dolgoznak. Kik szívnak emiatt a "háború" miatt? Kb 3 milliárd ember, a felhsaználok és webfejlesztők is

midnightcoder2 2018.05.13. 10:19:52

@vandorszekely: Ez pontosan így van, csak a jó linux disztrón nincs Visual Studio és Skyrim.

midnightcoder2 2018.05.13. 10:38:21

@desw: Igazából szerintem a microsoftnak is egyre kevésbé fontos a windows. Ők ma már inkább a felhőből és az üzleti szoftverekből csinálják a pénzt - ezeknek pedig a linux ideálisabb a futáshoz. A MS-nek sem mindegy, hogy a felhőjében mennyit kér enni az oprendszer.

A böngésző más kérdés. Az egy atomfegyver, ami nem jó ha egy kézben van. Az IE példája erre a legjobb, pedig a microsoft sokkal kevésbé élt ezzel vissza, mint amennyire ma tehetné egy eléggé elszánt és gazember cég.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2018.05.13. 10:40:16

nálam kb annyi kékhalál volt, ahányszor bekapcsoltam a gépet

amúgy tényleg kurva nagy fejlesztés, hogy egy óra helyett fél óra alatt frissít, amig nem lehet semmit csinálni

desw 2018.05.13. 11:34:09

@midnightcoder2:

"Igazából szerintem a microsoftnak is egyre kevésbé fontos a windows. Ők ma már inkább a felhőből és az üzleti szoftverekből csinálják a pénzt"

Ebben egyetértünk

" - ezeknek pedig a linux ideálisabb a futáshoz. A MS-nek sem mindegy, hogy a felhőjében mennyit kér enni az oprendszer."

Hiába jobb a Linux, ha szenvedés rá fejleszteni. Egy OS gyártójának nem a végfelhasználót kell megnyernie, hanem a fejlesztőket, ebben pedig mérföldekkel job az MS/Windows.

"A böngésző más kérdés. Az egy atomfegyver, ami nem jó ha egy kézben van."

Ne legyen egy kézben, ez egyértelmű. Álljon össze az összes nagyobb cég, Google, MS, Apple, . . . és legyen egy közös feldolgozó engine.

Aztán a UI-t mindenki úgy gányolja tovább, ahogy neki tetszik, de nem lenne ekkora szopás a "Firefox version 54.23.45-ön megy, Chrome 67.12.234-en meg nem, jajjj"

Milyen szabvány az, amit egyik cég így, a másik meg amúgy ért? Brrrrr

tonyk 2018.05.13. 13:04:00

" A 2018-as update kb félóra alatt lezajlik. "

Hát persze... :D

Reggel 9 óta néz ki a fejéből a gép bután pedig SSD-n van (Neeem, nincs teliszutykolva, mert nem használom, csak kb kéthavonta egyszer). Eddig kétszer halt bele, most még egy esélyt adok neki a Frissítési segéddel letöltve. Ha belehal ebbe is, nem fogok sírni érte, úgy is csak másodlagos rendszer a linux mellet.

gigabursch 2018.05.13. 13:47:26

@tonyk:
Lámaság.
Szerinted két hónap alatt hány frissítés volt?
Először el kell jusson oda, hogy frissíthessen.

tonyk 2018.05.13. 14:16:12

@gigabursch: Leülhetsz. Egyes...
Én a 1803-ról beszélek, de mondjuk a frissítési segédből erre rájöhettél volna, ha tudnál szöveget értelmezni.
Te láma..., ha már minősítgetsz...

lenörd hofstadter 2018.05.13. 18:37:31

@desw:

Ezt azért egy kicsit árnyalja az, hogy a frissen feltelepített full üres winfosra frissen felhúzott Visual Studio telepítés után nem indul és csak rendszergazdaként lehet a jogtiszta winfos alatt indítani a saját ingyenes szarját.

lenörd hofstadter 2018.05.13. 18:40:51

@whatisevenworse:

Aha. Mert a hardver nagyon érdekli a winfost. winfos8-10-re árult alaplap winfos 8-al a bekapcsolás után azonnal, van amikor 3 másodpercenként vagy hatszor bassza ki elém az ablakot, hogy a hardver erősebb, azonnal telepítsem a winfos10-et.

desw 2018.05.13. 19:01:03

@lenörd hofstadter:

"Ezt azért egy kicsit árnyalja az, hogy a frissen feltelepített full üres winfosra frissen felhúzott Visual Studio telepítés után nem indul és csak rendszergazdaként lehet a jogtiszta winfos alatt indítani a saját ingyenes szarját. "

Akkor ott valamit vagy elkúrtál, vagy a "Visual Studio Installer"-t indítod. Utóbbihoz valóban admin kell, de maga a VS megy mezei userként is, én is úgy használom.

desw 2018.05.13. 19:02:03

@lenörd hofstadter:

"Aha. Mert a hardver nagyon érdekli a winfost. winfos8-10-re árult alaplap winfos 8-al a bekapcsolás után azonnal, van amikor 3 másodpercenként vagy hatszor bassza ki elém az ablakot, hogy a hardver erősebb, azonnal telepítsem a winfos10-et. "

Ha ennyire utálod, használj Linuxot!

Zed is not dead yet 2018.05.13. 19:10:34

@desw: Milyen üzleti szoftverek? Azok, amiket megvesznek fejlesztő cégestül, aztán soha-de-soha nem sikerül valóban használhatóvá csinálniuk, de közben kurva drágán árulják, vérláma "megoldás-szállító" cégekkel próbálják az egyes országokban lenyomni a felhasználók torkán, amelyek aztán erőforrásaik legnagyobb részét azzal kötik le, hogy az üzletszerzési fázisban beígért fű-fa-virág nem teljesítése kapcsán próbálják menteni a seggüket a pereskedésektől? Lásd pl. a csudálatos Navisiont. Tényleg ebből csinál sok pénzt a mikorfos(ot)t? Hát ez nehezen hihető. Mondjuk ahogy pl. ezt a csudálatos üzleti szoftvert magyarországon forgalmazzák, az a nettó oximoron: a forgalmazóknak nincs semmiféle értelmes termékismertetője, nincsenek publikus árak és ha levélben kérdezed, akkor se kapsz semmiféle választ (gondolom van az a cég, aki ha megjelenne náluk, akkor kezük-lábuk törnék hogy szaladjanak kiszolgálni) .. szóval amúgy ez a zuginformatikai digitális trógeráj tipikus szintje, de nyilván ez a szíp új világ.

A felhőjükről meg annyit, hogy épp a napokban ment füstbe egy ügyfél komplett cégadminisztrációja, mert azt gondolták szegények, hogy a microsoft felhőszolgáltatása remek eszköz lesz az adataik rugalmas eléréséhez több eszközről, felváltva. Aztán ehelyett sikerült egyszercsak olyat frissítenie, hogy oda lett a központból minden (más kérdés, hogy szerencsére volt offline mentésük is, ha nem is tökéletesen naprakész).

A csudálatos új funkciókról meg a szövegfelismerés jut még eszembe, ami ebben a frissítésben már nem csak angol nyelven létezik (rá is kérdez, hogy akarod-e mostantól használni), aztán a frissítés végén mégiscsak kiböki, hogy magyar nyelvű windowson ez biza nem megy. Még csak nem is az, hogy magyar nyelven, de már a magyar nyelvű windowsban sem.

Meridian74 2018.05.13. 19:25:21

@desw: "Mondjuk az érdekelne, hogy vki hajlandó lenne-e fizetni az appért, és mennyit . . ."

Hááát... egy szoftveres tűzfallal is meg lehet oldani ugyanezt. Feltelepíted a windowst, és miután már minden klappol, utána csak elindítod a géped, lehetőleg még sallangok (automatikusan elinduló további appok) nélkül, és a tűzfaladat interaktív módba kapcsolva, figyeled mi akar nagy hirtelen kimenni a netre. Esetleg direktbe elindítasz egy frissítések keresését is. Oszt minden re nem-et válaszolsz, mikor felugrik az ablak, hogy valami ki akar menni a netre. Ezzel a kémkedős szoftvereket is ki tudod csukni. Amúgy hihetelen mi minen megy fel a netre csupaszon a win 10 alatt, csak úgy üresjáratban... kb 23 tűzfalszabály jön létre, csak várni kell egy keveset. Aztán később is nagy ravasz módon jönnek fel kuncsorgások, és látszik hoyg pl MS telemetria, meg hasonlók akarnak kimenni és adatot cserélni a neten. Ha nincs erre szükséged, akkor durr letiltani.

Aztán amikor jön a féléves nagy frissítés, el lehet dönteni akaorod-e vagy sem? ha igen törlöd a tűzfalszabályokat és frissítesz. Aztán elölről megint a tűzfalszabályokkal (amúgy fel is lehet függesztenei, de sok alalmazás frissül, ezért úgyis eleve új szabály kell majd...)

Meridian74 2018.05.13. 19:27:10

@Meridian74: ja, mindezt én pl az Eset Smart Securityvel csinálom. Lehet mással is. Aki meg drágálja egy ilyen szoftver megvételét, javaslom, nézzen szét az akciós áron áruló weboldalokon. Én pl 2500 Ft-ért vettem 3 gépre szóló liszenszt a G2A.com-on.

desw 2018.05.13. 19:29:27

@Zed is not dead yet:

"Milyen üzleti szoftverek?"

Akár Office, SharePoint, Dynamics, AI cuccok . . .

"A felhőjükről meg annyit, hogy épp a napokban ment füstbe egy ügyfél komplett cégadminisztrációja, mert azt gondolták szegények, hogy a microsoft felhőszolgáltatása remek eszköz lesz az adataik rugalmas eléréséhez több eszközről, felváltva. Aztán ehelyett sikerült egyszercsak olyat frissítenie, hogy oda lett a központból minden (más kérdés, hogy szerencsére volt offline mentésük is, ha nem is tökéletesen naprakész)."

Bocs, de tutira veszem, hogy az idióta ügyfél és/vagy a programozójuk/adminjuk volt hülye az Azure-hoz

Redundásan tárol az MS az Azure-ban ill. az ügyfél is kérhet pluszban lokáció szerinti tárolást/másolatot. Ja, az plusz pénz, így Pistike lebeszélte a céget arról, aztán törölte a DB-t, mert hülye volt hozzá.

"A csudálatos új funkciókról meg a szövegfelismerés jut még eszembe, ami ebben a frissítésben már nem csak angol nyelven létezik (rá is kérdez, hogy akarod-e mostantól használni), aztán a frissítés végén mégiscsak kiböki, hogy magyar nyelvű windowson ez biza nem megy. Még csak nem is az, hogy magyar nyelven, de már a magyar nyelvű windowsban sem. "

Ezt nem vágom, mert angol Win-t használok.

Meridian74 2018.05.13. 19:30:37

@Kerek_moderatort_masikat: "Nagy kár hogy egyes hardverelemek előző drivereit viszont elutasítja, mint olyan eszközillesztőt ami "kárt tehet a számítógépben"

Na ne basssz... a saját hardvere és annak illeszthetőprogramja ani az előző verziónak tökéletes volt??"

Na ja... ezzel küzdök én is... 1709-ig pl az ASUS AISuite II driverek tökéletesen működtek. Jött a 1709, és nem működnek. Mivel az alaplapom 2013-as, így nem is reménykedhetem abban hogy majd a gyártó frissít egyet... Az AISuite III-at sem írták meg már erre az alaplapra..

desw 2018.05.13. 19:32:31

@Meridian74:

"Hááát... egy szoftveres tűzfallal is meg lehet oldani ugyanezt."

Ne mondd! A tűzfalon ki tudod választani, hogy pl. a VGA drivert és a security update-et telepítse fel, de az audio drivert ne?

Meridian74 2018.05.13. 19:37:14

@desw: "Tévedsz. Az update komponens ugyanúgy/ugyanaz ott van a Win10-ben
is, csak nem vezettek ki minden beállítási lehetőséget, így lett ez a korcs automatic update alapból és erőszakkal."

Ja, amúgy tényleg, az is megoldás, hogy a service (szolgáltatások) között az update-et leállítja az ember... Akkor sem fog update-olni.
De adatokat szórni a MS-nek még persze fog ,)

desw 2018.05.13. 19:37:52

@Meridian74:

"ja, mindezt én pl az Eset Smart Securityvel csinálom. Lehet mással is. Aki meg drágálja egy ilyen szoftver megvételét, javaslom, nézzen szét az akciós áron áruló weboldalokon. Én pl 2500 Ft-ért vettem 3 gépre szóló liszenszt a G2A.com-on. "

Az jó! Kolléga itt egy ezrest ajánlott. És akkor nem kell baszakodni, és akkor és azt telepíti fel az update, amit engedek/kérek

MagyarPéter 2018.05.13. 20:57:44

Hát nem tudom honnan veszi ezt az egy órát a telepítésre, mert nekem I7-es gépen SSD-vel több mint három órán keresztül szarakodott.
Amúgy meg amikor kijött a Win10 jó volt, de tavaly tavasszal valamit nagyon elkúrhattak, mert azóta az SSD-s gépem ugyan megfelelően gyors, de a winchesteres laptopom totál belassult, a win gomb megnyomásától számítva 3-4 másodperc kell, mire megjelenik a start menü, a többi dologról nem is beszélve.
Az újítások közül pedig az új idővonalas feladatnézet a legokosabb, különösen amikor a barátnő meglátja, hogy milyen pornóoldalakat nézegettél, anélkül hogy rákattintana a böngésző előzményeire.

Alick 2018.05.13. 21:38:39

@Meridian74: cmd rendszergazdaként, majd "sc delete wuauserv" a biztos megoldás, mert a letiltott még életre tud kelni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.13. 22:46:29

@desw: " Egy OS gyártójának nem a végfelhasználót kell megnyernie, hanem a fejlesztőket, ebben pedig mérföldekkel job az MS/Windows." - hat ez nagyban fugg attol mit fejlesztesz. pl ha linuxos clusterre fejlesztesz middleware-t, akkor a sajat linuxodon siman felpattintasz egy szimulaciot lecsupaszitott kernelt es userspace-t futtato virtualis gepekbol sajat halozattal (ami nem szemeteli tele a host-ot) es 10 masodperc alatt feljon az egesz szimulalt cluster nullarol. ezt a wsl-t is probaltak nyomni nalunk egy ideig, de szerencsere eszhez tertek, mielott a fejlesztoket is megszivattak volna vele.

Meridian74 2018.05.13. 23:56:40

@MagyarPéter: "mert nekem I7-es gépen SSD-vel több mint három órán keresztül szarakodott. "

Nekem sokkal gyengébb gépen 15 perc volt a legutóbbi frissítés. AMD Phenom II x6 1100T, 16GB RAM-al, szintén SSD-vel.

desw 2018.05.14. 06:24:34

@droid_:

" hat ez nagyban fugg attol mit fejlesztesz"

A végfelhasználónak software-t.

Nyilvánvaló, hogy az OS gyártója nem tud minden végfelhasználói igényt kielégíteni (Gizinek kell egy app, ami 2 percenként cseréli a háttérképet), így kell programozó.

A programozó viszont egy kényelmes állatfajta, így meg kell győzni, hogy az adott OS-re fejlesszen. Ebben pedig százszor jobb az MS, ezért nincs sehol a Linux-vonal a Windows-hoz képest.

Az MS egyébként pont ezért bukta a mobil témát: többször kibaszott a fejlesztőkkel, a fejlesztők meg beintettek => WinPhone bukás.

gigabursch 2018.05.14. 09:07:47

@tonyk:
"Neeem, nincs teliszutykolva, mert nem használom, csak kb kéthavonta egyszer"

Most akkor döntsd el mit is akarsz írni.
Na mindegy, hagyjuk...

tonyk 2018.05.14. 09:19:13

@gigabursch: Látod-látod, tényleg nem megy a szövegértelmezés! Hol itt az ellentmondás?
De tényleg hagyjuk, nyertél!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.14. 09:53:40

@desw: erdekes ahogy fogalmazol. bennem fel sem merul, hogy az operacios rendszernek kellene a vegfelhasznaloi igenyeket kielegitenie. szerintem a celplatformot sem az hatarozza meg, mi kenyelmes a programozonak, hanem hogy milyen platformon lesz eladhato a szoftver, vagy ha a platform es a szoftver rejtve marad a felhasznalo elott, mondjuk egy http gui moge, akkor sem hiszem hogy az ide dontene, hanem az operacios rendszer szolgaltatasai. vegfelhasznalobol van egy csomo fele, ebbol a gizike egy tipus (igaz, eleg elterjedt). hogy a programozo milyen platformot hasznal a fejleszteshez, azt mar tenyleg a programozo donti el (jo esetben, ha neked nincs valasztasod valamiert), es ebben a dontesben nehezen hiszem hogy pl egy windows-os ide akkora elony tud lenni, hogy megerje akar a cross platformos benazast is.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.14. 09:55:00

* (jo esetben, ha jol ertettem, neked nincs valasztasod valamiert)

desw 2018.05.14. 11:42:45

@droid_:

"szerintem a celplatformot sem az hatarozza meg, mi kenyelmes a programozonak, hanem hogy milyen platformon lesz eladhato a szoftver, vagy ha a platform es a szoftver rejtve marad a felhasznalo elott, mondjuk egy http gui moge, akkor sem hiszem hogy az ide dontene, hanem az operacios rendszer szolgaltatasai."

A speciális igényeket leszámítva nem hinném, hogy van különbség a mai modern OS-eket között. A dolga mindnek ugyanaz: kezelje az eszközöket ill. legyen olyan felületet, hogy kezelhető legyen bármi.

"es ebben a dontesben nehezen hiszem hogy pl egy windows-os ide akkora elony tud lenni, hogy megerje akar a cross platformos benazast is."

Miért kellene cross platformon bénáznom? A Windows részesedése kb 90%, Linux-vonal 1-2%, Apple 6-8%. Win desktopra fejlesztek, és pont leszarom a többit, mert sehogysem érné meg az erőfeszítés, hogy a többin is működjenek az appok. És én inkább leszek egy platformon jó, mint 5 platformon selejt.

"ha jol ertettem, neked nincs valasztasod valamiert"

Igazából 20+ év windows-os tudását nem fogom kukázni azért, hogy szabadságharcos lehessek a nem is tudom miért . . . Mit nyerhetnék, ha pl linux vonalon mennék tovább? Mondhatnám, hogy M$ meg Mikrofos meg winfos , . . . nem elég meggyőző ez nekem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.14. 20:01:39

@desw: dehogy menjel tovabb linuxon, csinald azt amit szeretsz. csak azt akartam hozzatenni, hogy az allitasaid a kenyelemrol, a felhasznalokrol, az operacios rendszerek hasonlosagarol es a piaci reszesedesrol mind arrol szolnak, amit te ismersz, amiben dolgozol. amiben en dolgozom, mast jelent a felhasznalo, mast a kenyelem, masok a felhasznalok es szerintem a reszesedesek is, darabra biztos, dollarra nem tudom.
amugy en nem szabadsagharcolok, nem winfosozok, viszont azt is gondolom, hogy a 20+ evnyi tudasodbol csak egy resz kotodik konkretan a windows-hoz, masik (szerintem nagyobbik) resze altalanosan hasznosithato. legalabbis en ezt tapasztaltam, amikor linuxon/linuxra kezdtem dolgozni sok ev windows utan.

desw 2018.05.15. 07:02:51

@droid_: Bocs, bunkón mondtam!

Az én ügyfeleim az átlag Gizik és cégek, nekik dolgozom project alapon. Ebben a körben jóval elterjedtebb a Windows és MS környezet, és semmi pluszt nem adna nekem más OS, csak szívás lenne.

(pont a napokban volt egy német szabadságharcos ügyefelem, MS Office helyett LibreOffice. Excel file-t kellett feldolgozni, csak ugye az idióta kitalálta, hogy vessző helyett pipe legyen az elválasztó. CSV, ahogy a neve is mondja, Comma Separated Value, de neki a pipe kellett comma helyett, meg quotes és ilyesmi, és nyilván egy ügyfele sem tudta megnyitni a szuper Librés fájlját . . . Én jót röhögtem, mert pár perces munkáért kifizette az MS Office árát :D)

Elhiszem, hogy többet kereshetnék speciális környezetben, és meg is tudnám tanulni (ahogy írod, a tudásom jó része általános prog/infós tudás), csak maximálisan (túl)elégedett vagyok a pénzemmel, így zéró a motiváció a váltásra.

Tech Book

A legfrissebb technikai újdonságok, hírek egy helyen. Mobiltelefon, Számítástechnika és minden érdekesség.

Facebook oldaldoboz

Bejegyzések

  • Mi is az a mobilfizetés?
    Mi is az a mobilfizetés? 2019. május 15. 06:10A mobilfizetés már annyira új keletű dolog, az okostelefonunk segítségével szinte bárhol bármit megtudunk vásárolni, ma már a telefonunkat a bankkártyánk helyett is használhatjuk a benzinkutakon, az...
  • A Puma újra "okoscipővel" próbálkozik
    A Puma újra "okoscipővel" próbálkozik 2018. december 15. 12:371986-ban már létezett a fitness trackerek elődje, a Puma már ekkor kísérletezett az "okoscipővel" amelyet limitált számban le is gyártott.
  • Újabb szörnyeteg készült az Intel laborjában: itt a 48 magos proci
    Újabb szörnyeteg készült az Intel laborjában: itt a 48 magos proci 2018. november 07. 11:12Az Intel folyamatosan a fejlesztéseken dolgozik, most a szerverekhez készített új processzor családot mutatták be, amely összesen 48 maggal képes együtt dolgozni a feladatokon. Az Intel bemutatta a...

Friss topikok

Címkék

3dnyomtatás (1) adatlopás (1) akció (1) android (4) Apple (7) arcfelismerés (2) autó (2) baki (1) bank (2) biztonság (1) biztosnágirés (1) BMW (1) böngészés (1) böngésző (2) Chrome (2) cipő (1) ColdPursuit (1) ContentID (1) csalás (2) DDR4 (1) design (1) digitális (1) edge (1) edzés (1) egészség (1) elektromosauto (1) elon musk (1) előzetes (2) építőipar (1) Érdekességek (5) erotika (1) explorer11 (1) facebook (3) FBI (1) fejlesztés (9) film (6) fizetőeszköz (1) frissítés (4) funkció (1) funny (1) galaxy (1) galaxy book 2 (1) game (1) gazdaság (1) Goldman Sachss (1) google (6) google maps (1) google térkép (2) gps (1) hack (1) hardware (1) ház (1) hbo (1) hírek (10) hitelkértya (1) Huawei (1) Huawei Watch (1) Huawei Watch 2 (1) Huawei Watch 2 2018 (1) HyperX (1) HyperX Predator (1) HyperX Predator DDR4 RGB (1) innováció (2) Intel (1) internet (2) Internet Explorer (1) iPhone (6) iphone x (1) iPhone XS (2) iskola (1) japán (1) játék (1) játékkonzol (1) jelszó (1) Jurassic World 2 (1) kamera (3) Kaspersky (1) kékfény (1) kiberbiztonság (1) kína (1) kiterjesztett valóság (1) könnyű (2) kontroller (1) konzol (1) közösségimédia (1) közösségioldal (1) kütyü (1) legkisebb (1) letöltés (2) liamneeson (1) megállapodás (1) megjelent (1) megosztás (1) memória (1) mesterséges intelligencia (2) Microsoft (4) Microsoft Office (1) mini (1) mobilfizetés (1) mobiltelefon (9) mozi (3) navigáció (4) nfc (1) Nokia (1) Nokia X (1) notebook (1) nyomkövetés (1) nyomozás (1) okoseszköz (4) okosóra (1) okostelefon (12) oktatás (1) oneplus 6 (1) paypass (1) pénz (1) photoshop (1) processzor (1) puma (1) RAM (1) rendszámtábla (1) Samsung (3) samsung (3) spider-man (1) SSD (1) szabály (1) Számítástechnika (16) szem (1) szemvédelem (1) szex (1) támadás (2) tech (4) technológia (2) televízió (2) térhely (1) térkép (2) tesla (1) Tom Cruise (1) trailer (1) trend (1) triller (1) újdonság (1) változás (1) védelem (1) vicc (1) vicces (1) videó (7) videómegosztás (1) videótelefonálás (1) weboldal (1) Windows (2) win 10 (1) wizzair (1) xbox (1) youtube (3) zene (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása